Tizedik éve csökken a nyelvvizsgázók száma. Fordítanának a tendencián…

Oktatás
Tizedik éve csökken a nyelvvizsgázók száma. Fordítanának a tendencián… Olcsóbb lett az év elejétől a nyelvvizsga megszerzése. A 35 év alattiak igényelhetnek vissza némi pénzt a sikeres nyelvvizsga árából, a minimálbér maximum 25 s...

Az egészséges életmód alapjai

Egészséges életmód és táplálkozás
Az egészséges életmód kialakítása nem egyik napról a másikra megy, hanem egy folyamat eredményeként jön létre. E folyamatban több tényező is fontos szerepet játszik. Az egészséges életmód feltételeként általában 8 alapelvet szoktak e...

Mi okozza a tavaszi fáradtságot?

Egészséges életmód és táplálkozás
Mi okozza a tavaszi fáradtságot? Nehezen viselhető a bágyadtság, az aluszékonyság, a fejfájás, a szédülés és az ingerlékenység egyszerre. Ráadásul hiába süt a nap, bennünk még mintha mindig tél lenne. Kora tavasszal sokan tapaszt...

A 7 legjobb természetes antibiotikum

Egészséges életmód és táplálkozás
A 7 legjobb természetes antibiotikum Antibiotikumokat nemcsak a gyógyszertárakban, de a természetben is találhatunk. Hogyan és milyen betegség esetén használhatjuk ezeket? Az antibiotikumok felfedezése óriási áttörést hozott az orvostud...

A legjobb kalóriaégető mozgásformák

Testmozgás, sport
A legjobb kalóriaégető mozgásformák Nem véletlen, hogy a futás annyira népszerű edzésforma. Fejleszti az állóképességet, szinte bárhol végezhető, és nagyszerűen égeti a kalóriákat. Ugyanakkor nem mindenki képes a futásra, de nekik...

Mennyi C-vitaminra van szükségünk naponta?

Egészséges életmód és táplálkozás
Mennyi C-vitaminra van szükségünk naponta? Szervezetünk számos folyamatának zökkenőmentes működéséhez szükséges a C-vitamin, amelyet azonban testünk nem képes előállítani, így tehát kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő ...

Hogyan neveljünk környezettudatos gyerekeket?

Család, gyermeknevelés
Hogyan neveljünk környezettudatos gyerekeket? Teljesen mindegy, hogy mi a véleményünk a klímaváltozásról: „hiszünk” benne vagy sem, Földünk jövője nem a mi meggyőződésünktől függ. Az ő jövője szempontjából, ami fontos a mi ho...

Ezek a jelek utalnak ételallergiára

Egészségügyi hírek
Ezek a jelek utalnak ételallergiára Bár a legtöbb allergia gyerekkorban jelentkezik, nem ritka azonban, hogy felnőttként újfajta ételekre leszünk érzékenyek. Egy felmérés szerint az ételallergiák első tüneteit az érintettek 15 százalé...
<
>
Egészséges életmód és táplálkozás
Kiemelt hír
Borítókép

Mennyi C-vitaminra van szükségünk naponta?

Szervezetünk számos folyamatának zökkenőmentes működéséhez szükséges a C-vitamin, amelyet azonban testünk nem képes előállítani, így tehát kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő mennyiségű bevitelre.

Az aszkorbinsavként is emlegetett vitaminból van a legnagyobb mennyiségre igényünk az összes vitamin közül. Átlagos esetben ez felnőtteknél legalább 60 milligramm naponta, vannak azonban olyan tényezők, amelyek növelhetik a szükségletet, így például a várandósság és a szoptatás, a nehéz fizikai munka, a stressz, az alkoholfogyasztás, továbbá a rendszeres dohányzás, amely már közel megháromszorozza az említett dózist.

A C-vitamin hiánya következtében a fogíny vérzékenysége, fáradékonyság, álmatlanság és étvágytalanság is jelentkezhet, szélsőséges esetben pedig foghullással és bőr alatti bevérzésekkel járó skorbut alakulhat ki. Szerencsére a hiánybetegség előfordulása a mai korban már igen ritkának tekinthető a fejlett országok népessége körében.

Zöldségek és gyümölcsök nyersen

Igen széles azon ételek palettája, amelyek fogyasztásával bevihetjük a szükséges mennyiségű C-vitamint szervezetünkbe. A citrom és narancs mellett a paprika az egyik leginkább közismert forrás, hiszen annak segítségével fedezte fel a szegedi Szent-Györgyi Albert az aszkorbinsavat a két világháború között, kiérdemelve ezáltal a Nobel-díjat is. Egy átlagos méretű, húsos piros paprika nagyjából 340 milligramm C-vitamint tartalmaz.

Összességében elmondható, a citrusfélék, a paradicsom, a káposzta és a salátafélék, az alma és a körte, valamint a csipkebogyó és ahomoktövisegyaránt jó választás lehet a vitaminbevitelhez. Szerencsére az elfogyasztott ételekben lévő mennyiség java, mintegy háromnegyede képes hasznosulni a szervezetben. Azt azonban ehhez hozzá kell tenni, hogy a 60 fok feletti főzés során ez a hasznos és fontos vitamin lebomlik, akárcsak lúgokkal érintkezve.

Alacsony a túladagolás veszélye

A napi szintű bevitel már csak azért is fontos, mert testünk nem csak előállítani, de raktározni sem tudja a vízben oldódó C-vitamint, a felesleg mindig kiürül. Mindez persze azt is magával hozza, hogy a túladagolás sem igazán jellemző. Ahhoz, hogy az aszkorbinsav problémát okozzon, rendkívül túlzott, akár 2000 milligramm feletti mennyiség tartós fogyasztása kell. Ilyenkor főként vese- és gyomorpanaszokra, hasmenésre lehet számítani.

A számoknál tehát kijelenthető, hogy napi 500 milligramm C-vitamin bevitele képes fedezni az emberi szükségletet, egyben kiegyensúlyozott táplálkozás mellett gondokat sem okoz. Ez a mindennapi étkezés során teljes mértékig fedezhető zöldségekből és gyümölcsökből, de számos tabletta is kapható a boltokban, gyógyszertárakban e célra.

Forrás: www.hazipatika.com

kep
kep
kep
kep
kep
kep
kep
kep
kep
kep
kep
kep
kep
kep
kep